file Ιζημα κατά την αποσταξη κρασιου

Περισσότερα
04/12/2017 18:43 #24829 από geosalonica
geosalonica δημιούργησε το θέμα: Ιζημα κατά την αποσταξη κρασιου
Καλησπέρα σε όλους,

σε ένα μικρό πειραματικό χάλκινο καζάνι απέσταξα λευκό κρασί.
Το απόσταγμα, το απέσταξα για 2η φορά και αφού πέρασαν 2-3 μέρες άρχισε να σχηματίζεται ένα πρασινο ίζημα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που επισυνάπτω.

Το καζάνι είναι καινουριο (πειραματίζομαι γυρω στις 10 μέρες).
Πριν την έναρξη της απόσταξης για καθαρισμό του καζανιού έβαλα να βρασει για 15 λεπτά μείγμα λευκού ξυδιού με νερό 50-50 και χωρις νερό στην ψύξη για να επιβεβαιώσω ότι θα καθαριστεί ολοκληρος και ο ψυκτήρας με τους ατμούς ξυδιού/νερού.

Καθώς το πρασινο χρώμα με παραπέμπει σε οξείδιο του χαλκού αναρωτιέμαι αν όντως είναι κάτι τέτοιο (και άρα το αποσταγμα ειναι ακαταλληλο να το πιει κανεις) ή οφειλεται στο γεγονος ότι απέσταξα λευκό κρασι.
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/12/2017 21:15 #24832 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Ιζημα κατά την αποσταξη κρασιου
Ηταν ολο το τσιπουρο πρασινωπο και δεν το καταλαβες παρα μονο τωρα που κατακαθησε.
Τι δουλεια ειχες να βρασεις ξυδι? Αυτο φταιει!
Αλλα αμα ειναι ειναι ετσι και φταιει αυτο ( το οτι εβρασες ξυδι και οχι ξυνισμενο κρασι) τοτε θα ειναι καλο στην γευση, οποτε πιες το το καθαρο, δεν εχεις προβλημα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/12/2017 21:21 - 04/12/2017 21:23 #24833 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Ιζημα κατά την αποσταξη κρασιου
Πριν την έναρξη της απόσταξης για καθαρισμό του καζανιού έβαλα να βρασει για 15 λεπτά μείγμα λευκού ξυδιού με νερό 50-50 και χωρις νερό στην ψύξη για να επιβεβαιώσω ότι θα καθαριστεί ολοκληρος και ο ψυκτήρας με τους ατμούς ξυδιού/νερού.



Τα παραπανω ποιανου συμβουλες ειναι?
Τι σου απαντησε τωρα στο προβλημα?
Τα επλυνες ολα σχολαστικα αμεσως μετα το βρασιμο ''καθαρισμου''?
Τελευταία διόρθωση: 04/12/2017 21:23 από stelios1.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
05/12/2017 07:19 - 05/12/2017 15:53 #24834 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: Ιζημα κατά την αποσταξη κρασιου
Ηταν ολο το τσιπουρο πρασινωπο και δεν το καταλαβες παρα μονο τωρα που κατακαθησε.
. Συμφωνώ με τον Στέλιο, αδιάλυτα οξείδια χαλκού.


Τι δουλεια ειχες να βρασεις ξυδι? Αυτο φταιει! ΔΕΝ συμφωνώ, ο ίδιος ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΧΑΛΚΟΥΡΓΙΑ προτείνει ξύδι για τον καθαρισμό. Προσωπικά δοκίμασα, τρυγικά, κιτρικά, μίγματα αυτών και απλό ξύδι , τα καλλίτερα αποτελέσματα καθαρισμού της σερπαντίνας τα είδα με το ξύδι. Ταπώνεις από κάτω, γεμίζεις με σκέτο ξύδι, αφήνεις 12 ώρες, ξεπλαίνεις τέλος, και με την απόσταξη με ξύδι καθαρίζει, αλλά τα 15 λεπτά είναι λίγα, τουλάχιστον 30, το βλέπεις και στην έξοδο το ψύκτη, να βγαίνει διάφανο.

ΑΛΛΑΑΑ...λες ότι είναι καινούργιο το καζάνι, αν είναι και ο ψύκτης, καινούργιος δεν δικαιολογείται αυτό και προφανώς η αιτία είναι τα υπερβολικά ραντισμένα με χαλκό σταφύλια που απέσταξες(διόρθωση:Συγγνώμη τώρα είδα ότι απέσταξες λευκό κρασί, εκτιμώ φυσιολογικού χρώματος).

“Θά μεταλάβω μέ νερό θαλασσινό
στάλα τή στάλα συναγμένο ἀπ' τό κορμί σου
σέ τάσι ἀρχαῖο, μπακιρένιο ἀλγερινό,
ποῦ κοινωνοῦσαν πειρατές πρίν πολεμήσουν.”
Τελευταία διόρθωση: 05/12/2017 15:53 από gomati_sok.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/12/2017 08:06 - 05/12/2017 11:49 #24835 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Ιζημα κατά την αποσταξη κρασιου
Αγαπητοί φίλοι καλημέρα,
Ας ξεκινήσουμε με ορισμένα στοιχεία.
Κανένα καινούργιο καζάνι δεν θέλει καθάρισμα.
Κανένας καινούργιος ψύκτης δεν θέλει καθάρισμα.
Καινούργιοι άμβυκες και ψύκτες είναι ήδη καθαρισμένοι από το χαλκουργείο από τις μαυρίλες και ξένα σώματα της κατασκευής.
Αν χρειαστεί καθάρισμα ο άμβυκας, γίνεται συνήθως μηχανικά.
Αν χρειαστεί καθάρισμα ο ψύκτης, γίνεται συνήθως χημικά, όπως αναφέρει ο Σωκράτης και προτείνει ο έμπειρος χαλκουργός κος Δ. Ελευθεριάδης.
Τα ελαφρά οξέα επιτίθενται στον χαλκό και δημιουργούν οξείδια, επίσης καθαρίζουν ένα ήδη οξειδωμένο χαλκό αν συνδυαστούν με μηχανικό καθαρισμό.
Το συγκεκριμένο απόσταγμα είναι ακατάλληλο για κατανάλωση.
Οι ψύκτες πλέον πρέπει να είναι ανοξείδωτοι.
Η απόσταξη ξυδιού οξείδωσε υπέρμετρα τον ψύκτη, έστω και καινούργιου, με αποτέλεσμα παρουσία θειϊκού χαλκού στο τελικό προϊόν.
Λύσεις:
Αντικατάσταση του ψύκτη με ανοξείδωτο,
ή και απόσταξη μεγάλων ποσότητων νερού για καθαρισμό μαζί με μηχανικό καθαρισμό, εάν είναι εφικτό, οπωσδήποτε επαναπόσταξη του προϊόντος για να μην πάει χαμένο.
Γενικό συμπέρασμα:
οι αποστάξεις δεν είναι αστεία πράγματα, θέλει μεγάλη προσοχή!!
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 05/12/2017 11:49 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, setoinos, gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
05/12/2017 15:41 - 05/12/2017 15:49 #24838 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: Ιζημα κατά την αποσταξη κρασιου
Νίκο,
θα μου επιτρέψεις να αμφιβάλλω ότι 15 λεπτά απόσταξη λευκού ξυδιού, εναποθέτει τόσα οξείδια στα τοιχώματα του ψύκτη, κοίτα τις φώτο του salonica, πολύ ίζημα φίλε, κι αν κατάλαβα καλά είναι φιάλη 1/2 λίτρου.
.
Με τα υπόλοιπα που αναφέρεις είμαι ''μαζί σου''.

πες μας salonica,(μας έσκασες!!!, είμαι και από τσίπουρααα...) τελικά είναι καινούργιος και ο ψύκτης??

καλό μεσημέρι σε όλους......

“Θά μεταλάβω μέ νερό θαλασσινό
στάλα τή στάλα συναγμένο ἀπ' τό κορμί σου
σέ τάσι ἀρχαῖο, μπακιρένιο ἀλγερινό,
ποῦ κοινωνοῦσαν πειρατές πρίν πολεμήσουν.”
Τελευταία διόρθωση: 05/12/2017 15:49 από gomati_sok.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, Nikos Kotsalis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/12/2017 15:47 - 05/12/2017 15:48 #24839 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: Ιζημα κατά την αποσταξη κρασιου
παιδιά με αυτά δεν παίζουμε.
αν το [οτιδήποτε πρόκειται ] κατακάθεται σημαίνει οτι το διάλυμα είναι υπέρκορο. Άρα δεν σημαίνει οτι έκατσε και δεν υπάρχει πλέον εν διαλύσει στο τσίπουρο. Τράβα σε ένα χημείο να κάνεις μιά ανάλυση να σου πουν τί είναι και σε τί συγκέντρωση. Εγώ σου λέω οτι έχεις δίκιο και είναι ένα άλας του χαλκού. Μπορεί και να μην είναι όμως*. Και άλας του χαλκού με τί άλλο;
Στο θέμα του καθαρισμένου καζανιού: Νίκο, την πρώτη φορά που απέσταξα μου βγήκε χαλκός πάνω απ'το όριο. Μετά δεν μου ξαναέτυχε. ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, το καζάνι είναι καθαρισμένο. ΠΡΑΚΤΙΚΑ, μπορεί να μην είναι, να καθαρίστηκε και μετά να έκατσε σε μια άκρη για κανα χρόνο ή οτιδήποτε.
Επίσης δεν ξέρει κανένας τι ραντίστηκαν τα σταφύλια, που έγινε η ζύμωση κλπ.

*https://www.quora.com/How-can-we-distinguish-among-different-salts-in-chemistry-practical-class-12-based-on-salt-colour
εγώ λέω οτι είναι άλατα σιδήρου. ποιός μπορεί να πει με βεβαιότητα έτσι, με το μάτι; Τα άλατα του χαλκού (ειδικά ο θειικός χαλκός) συνήθως είναι μπλε.
Τελευταία διόρθωση: 05/12/2017 15:48 από ismael.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, Nikos Kotsalis, gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/12/2017 19:30 - 05/12/2017 21:13 #24841 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Ιζημα κατά την αποσταξη κρασιου

gomati_sok έγραψε: Νίκο,
θα μου επιτρέψεις να αμφιβάλλω ότι 15 λεπτά απόσταξη λευκού ξυδιού, εναποθέτει τόσα οξείδια στα τοιχώματα του ψύκτη, κοίτα τις φώτο του salonica, πολύ ίζημα φίλε, κι αν κατάλαβα καλά είναι φιάλη 1/2 λίτρου.
.
Με τα υπόλοιπα που αναφέρεις είμαι ''μαζί σου''.

πες μας salonica,(μας έσκασες!!!, είμαι και από τσίπουρααα...) τελικά είναι καινούργιος και ο ψύκτης??

καλό μεσημέρι σε όλους......


Σωκράτη καλησπέρα,
ελπίζω να πήγε καλά και να το ευχαριστηθήκατε.
Την άλλη φορά θα είμαι και εγώ μαζί σας.
Κάνε ένα μικρό πείραμα για να πειστείς.
Πάρε ένα κομμάτι καθαρού χαλκοσωλήνα και βούτηξέ το μισό, στιγμιαία σε ξύδι.
Παρατήρησε τι θα συμβεί και δες την διαφορά των πλευρών.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 05/12/2017 21:13 από Nikos Kotsalis.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/12/2017 22:04 #24842 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Ιζημα κατά την αποσταξη κρασιου
Πρεπει να γραφουμε πολλα (ειδικα οσοι δεν μας ειναι ευκολο να εκφραστουμε) και ειναι κουραστικο και χανεται η μπαλα πολλες φορες..
Το ξυδι σιγουρα καθαριζει αλλα με την εννοια της διαβρωσης και εαν δεν ξεπλυθει αμεσως μετα το ψυγειο τοτε σιγουρα η επομενη-ες καζανιες θα βγαλουν πρασινιλες (οξειδια τ χαλκου δεν τα λετε?). Για μενα εφ οσον ηταν <σωστο> το κρασι το προβλημα εντοπιζεται στο βρασιμο του ξυδιου.
Οποιος δεν εχει ξυδι μπορει να βαλει και λεμοντουζου.
Οταν στο καζανι μπουν τσιπουρα αρπαγμενα, ξυδιασμενα ελαφρως δηλαδη (η και υπερβολικα, αλλα τοτε ειναι τελειως ασχετος οποιος βαλει τετοια στο καζανι του) μετα το καζανι λαμπει! Καθαριζει τελειως δηλαδη και η οποια σαβουρα (παλιες επικαθησεις μαζι με το αποσταγμα ξυδιου) περναει στον ψυκτη και εαν αυτος δεν καθαριστει επιμελως ΑΜΕΣΩΣ μετα, η εστω δεν μπει αμεσα επομενη καζανια ο ψυκτης οξειδωνεται. Εαν αμεσως μετα μπει αλλη καζανια τα πραγματα δεν ειναι τοσο τραγικα, η οξειδωση ειναι περιορισμενη και στην αρχη της επομενης καζανιας, μολις στο πρωτο κιλο, θα βγει οτι ειναι να βγει. Τι λεω που ειναι διαφορετικο???
Φυσικα και μπορει να αντιλαμβανομαστε διαφορετικα τα ελειπη λεγομενα του καθ ενος. Σημασια εχει το οτι μπορει να φταιει το κρασι, μπορει να φταιει η (ξεκαρφωτη για μενα) συμβουλη να βραστει ξυδι για να καθαρισει, μπορει να φταινε ραντισματα και οτι αλλο..
Μεχρι στιγμης με οσα αντιλαμβανομαι για μενα φταιει το ξυδι συν του οτι δεν αποσταχτηκε (συμπτωματικα ισως) αμεσως μετα το κρασι.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/12/2017 22:15 #24843 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Ιζημα κατά την αποσταξη κρασιου
Συγνωμη αν τυχον μπερδευομαι σε οτι διαβαζω, αλλα με ξυδι καθαριζουμε το ψυγειο απο την πλευρα του νερου και οχι απο την πλευρα του τσιπουρου. Η μεσα πλευρα του τσιπουρου καθαριζεται μηχανικα και δεν υπαρχει κανενα προβλημα ετσι στην πρωτη καζανια της σαιζον.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.663 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ